Kabeljauw vis van de maand maart

De hele maand maart staat in het teken van de kabeljauw. Over de kabeljauw valt veel te vertellen. En, met kabeljauw kan je heerlijk koken.
In de maand maart is het de beurt aan misschien wel ’s werelds meest veelzijdige en laagdrempelige vissoort voor de spotlights: de kabeljauw. Of je ‘m nu gebakken, gegrild, uit de oven of in een krokant jasje eet: de kabeljauw is een vis om van te houwen.

Zwathoed Viswinkel  en het Nederlands Visbureau promoot de kabeljauw in de maand maart .

Kabeljauw is een van de meest geliefde vissoorten in Nederland. Kabeljauw behoort tot de rondvissen en is familie van de wijting, schelvis en koolvis. Een deel van de kabeljauw op de Nederlandse markt is afkomstig uit de Noordzee. Kabeljauw wordt meestal gestript (= ontdaan van ingewanden) geleverd en wordt over het algemeen in zijn geheel als filets of in moten verkocht(zowel vers als diepvries). De vis is makkelijk te fileren, het vlees is helderwit en het bevat weinig graten. En de lekkerste kibbeling en lekkerbekjes worden gemaakt van kabeljauw!

Uiterlijk
Kabeljauw (Gradus morhua) is een rondvis, met drie afgeronde vinnen op de rug. Aan de buikkant zitten nog twee vinnen en aan de zijkant heeft de kabeljauw een gebogen witte lijn (zijlijnoorgaan). De onderkaak is korter dan de bovenkaak en aan de onderkant bevindt zich één kindraad. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang, dit is net zo lang als een volwassen mens (!)

Kabeljauw in het seizoen
Kabeljauw is een echte seizoensvis. Dit betekent dat de meeste kabeljauwen zich voortplanten tussen januari en april in water tussen de 4-6 ºC. De hoeveelheid eitjes die een vrouwtjes kabeljauw legt varieert tussen de 500.000 en de 5 miljoen(!). Na 3-5 maanden zijn de kabeljauwen klaar om richting de bodem te gaan. Hoe snel ze volwassen zijn en geschikt voor menselijke consumptie, hangt af van verschillende factoren zoals de beschikbaarheid van voedsel, de watertemperatuur en de competitie van andere vis. Vanaf april tot december is kabeljauw in goede conditie. Doordat de vis direct aan boord wordt ingevroren, kunnen wij als consument het hele jaar door genieten van heerlijke kabeljauw.

Vangst
Kabeljauw komt voor in de gehele Noordzee, Groenland, IJsland, Canada, Baltische zee en de Barentszzee. Omdat het bestand in de Noordzee er minder goed voor stond de afgelopen jaren, is het quotum voor dit bestand laag. Hier mag dus maar een beperkte hoeveelheid kabeljauw worden gevangen. Het voorzichtige herstel van het bestand zet zich echter gestaag voort. Het bestand bevindt zich nu voor het eerst in 20 jaar boven het minimum dat nodig is om de voortplanting te borgen, maar is nog niet hersteld naar het gewenste niveau. De kabeljauw die tegenwoordig veel in de winkels ligt is daarom geïmporteerd uit het buitenland. Vrijwel de hele kabeljauwvisserij uit Noorwegen, die uit de Oostzee en een deel van de Pacifische vangst heeft het MSC-keurmerk.

Koken met kabeljauw
Kabeljauw kun je in zijn geheel, in moten of als filets kopen. Je kunt de vis op vele manieren bereiden. Het visvlees van de kabeljauw is stevig maar laat makkelijk los als de vis gaar is. De smaak van kabeljauw is fijn en daarom kun je er eindeloos mee combineren. Kabeljauw kan goed worden gebakken, gegrild, gestoofd of gekookt. Kabeljauw wordt vaak, ook in het buitenland, gebruikt voor klipvis (gezouten en gedroogde vis), stokvis (gedroogde vis) en zoute vis (vis in pekel). Het bekendste gerecht van kabeljauw is misschien wel kibbeling. Deze populaire snack wordt vaak gemaakt van de wangen en de keel van de vis. Dit zijn de lekkerste delen en zijn delicatessen op zich.

Heerlijke recepten met kabeljauw
Geniet tijdens de maand van de kabeljauw extra van deze heerlijke veelzijdige vis.

Top