Kabeljauw vis van de maand

Kabeljauw behoort tot de rondvissen en het is familie van de kabeljauwachtigen waar ook de wijting, schelvis en koolvis toe behoren. Slechts een deel van de kabeljauw op de Nederlandse markt is afkomstig uit de Noordzee. Kabeljauw wordt meestal gestript (= ontdaan van ingewanden) geleverd en wordt over het algemeen in zijn geheel of in moten verkocht.

Vroeger mocht de benaming ‘kabeljauw’ pas gehanteerd worden als de vis een lengte had van 90 centimeter, wat gelijk was aan drie tegels in de vishal. De kleinere kabeljauw wordt ‘gul’ genoemd.

Hoe duurzaam is gekweekte/importvis?

Om in Nederland verkocht te mogen worden, moet de vis die geïmporteerd wordt aan veel regels voldoen. De indianenverhalen die je nog wel eens leest op internet over vis vol antibiotica en andere ongewenste stoffen, kloppen dus niet.

Er zijn heel veel verschillende vissoorten, die dichtbij of ver weg worden gekweekt of gevangen. Voor elke soort en elk land, zelfs elke kwekerij of visserij, geldt dat er weer op een andere manier wordt gekweekt of gevist. De Nederlandse visimporteurs moeten zich houden aan strenge wet- en regelgeving en bestaat er een gezamenlijke gedragscode. Deze code stelt aanvullende eisen aan o.a. de productkwaliteit, transparantie, sociale omstandigheden het het milieu.

Heerlijk recept met kabeljauw

Heerlijk recept met kabeljauw
Kabeljauw met serranoham en venkelpuree
Top