Zomer Nieuwsbrief

Geachte klant, beste visliefhebber,

De nieuwe haring is er bijna weer!
Woensdag 13 juni 2018 start het nieuwe haring seizoen officieel.

In juni is elk jaar Vlaggetjesdag. Op deze speciale dag wordt het eerste vaatje nieuw gevangen haring binnengehaald. De zogenoemde Hollandse Nieuwe valt onder de vette vissoorten. Het Voedingscentrum raadt aan om niet alleen met Vlaggetjesdag, maar elke week een vette vis zoals haring te eten. De mannen van de zee, al de vissers, maar ook de handelaren, transporteurs en alle anderen hebben er de afgelopen weken voor gezorgd dat u straks weer kunt genieten van een onvervalst topproduct van Aris Zwarthoed, verkrijgbaar vanaf woensdag 13 juni 2018(Raadhuisstraat 12a in Aalst-Waalre).

Bekijk hier de informatieve film over de vangst en verwerking van de nieuwe haring.

Haringweetjes: haring is erg gezond en Rijk aan omega 3
Haring is een ‘vette vis’, boordevol omega 3. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega 3 vetten is 450 mg. Door het eten van 2 haringen per week krijg je voldoende omega 3 binnen. Per 100 gram bevat haring gemiddeld de volgende voedingsstoffen: 16 gram vet / 18 gram proteïne (eiwitten) en een reeks vitaminen: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E.
Het vetgehalte varieert en hangt mede af van het moment van de vangst. Een maatjesharing bevat minstens 16 procent vet, maar 22 procent of meer is geen uitzondering. Het vet van de haring bestaat voor een belangrijk deel uit onverzadigde omega 3-vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verlagen het risico op hart- en vaatziekten. De calorische waarde van haring is ongeveer 222 kcal / 932 kJ per 100 gram.

Haringweetjes: akoestische survey haring
Dit jaarlijkse onderzoek wordt uitgevoerd met een echolood (echosounder). Dit apparaat produceert geluidpulsen. Dit geluid wordt weerkaatst door de bodem, vis(scholen) en andere objecten. Deze echo’s worden opgevangen door het echolood. Het uitzenden en ontvangen van de geluidspulsen gaat zo snel dat er al varende een beeld ontstaat van de bodem en de visscholen. Dit heet een “echogram”. Bram Couperus en Sascha Fässler van IMARES Wageningen UR leiden het Nederlandse onderzoek van de Akoestische haring survey in de Noordzee. Volg de onderzoekers via hun Blog:  https://herringsurvey.blogspot.nl

Namens het hele team van Aris Zwarthoed Viswinkel wensen wij u een fantastische zomer.

Bezoek ook onze pagina op Facebook en u blijft optimaal op de hoogte van alle activiteiten van Aris Zwarthoed Viswinkel.

 

likeusonfacebook

Top