Poon: ‘Vis’ van de maand september 2017

De poon schoonmaken en goed droogdeppen met keukenpapier. De vissen inwrijven met zout en peper en 15 minuten laten intrekken. De olie verhitten tot er damp afkomt. De poon door de bloem wentelen; het teveel afschudden. De vissen rondom bruin en gaar bakken in ± 10 minuten, daarna laten uitlekken. De poon op een verwarmde schaal leggen en garneren met citroenpartjes en de fijngehakte peterselie.

De volwassen rode poon (ook wel knor- of zeehaan genoemd) is gemiddeld 30 cm lang, maar kan maximaal 75 cm lang en 6 kg zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd is 15 jaar. De vis heeft geen zichtbare zijlijn, maar wel een benig koppantser. De vis heeft twee rugvinnen, de eerste met 8 – 11 stekels, de tweede met 14 – 18 vinstralen. De aarsvin heeft 14 – 17 vinstralen. Aan de voorrand van de vleugelvormige borstvinnen bevinden zich drie lange, vrijstaande en beweeglijke stralen, die als pootjes het lichaam steun kunnen bieden. Deze vinstralen zijn gevoelige zintuigen, waarmee het dier zijn leefomgeving aftast. De vis is van boven lichtrood, naar onderen toe meer oranje tot wit.

 

Top