Tarbot vis van de maand December

Tarbot is één van de meest gewilde en kostbaarste consumptievissen van de Noordzee. De vis komt in het noordelijke deel van de Noordzee op steenachtige bodems voor. Tarbot wordt door Nederlandse vissers vaak als (gewenste) bijvangst gevangen. Grote exemplaren tarbot die in de netten terechtkomen, kunnen een leeftijd hebben van twintig tot dertig jaar. De smaak is erg goed en het visvlees is stevig. Daardoor leent tarbot zich prima voor veel verschillende bereidingswijzen.

De tarbot is een grote ruitvormige platvis uit de familie van de tarbotachtigen waartoe ook de griet en de scharretong behoren.
Tarbot is de grote broer uit de familie: deze vis kan namelijk wel 100 cm lang worden en 25 kilo wegen.
Qua uiterlijk wordt tarbot nog wel eens verward met zijn ‘neef’ de griet.
Tarbot is ronder van vorm en heeft op de donkere zijde onmiskenbare knobbels. Zowel de kleur van de tarbot als de griet veranderd naargelang de ondergrond van het water waar de vis in zwemt. Deze camouflage is vooral handig bij de jacht, want tarbot is een echte viseter. Hij verschalkt zijn prooien vanuit een hinderlaag. De tarbot paait tussen juni en augustus, waarbij het vrouwtje tussen 10 en 15 miljoen eieren legt. De jonge tarbotjes groeien op in de kraamkamer die te vinden is in de zone langs de kust van Nederland.

 

 

Bron Nederlands visbureau
Top