Woensdag 14 juni 2017 start officeel het haringseizoen.

De mannen van de zee, al de vissers, maar ook de handelaren, transporteurs en alle anderen gaan er de komende weken voor zorgen dat u weer kunt genieten van een onvervalst topproduct van Aris Zwarthoed (Raadhuisstraat 12a in Aalst-Waalre). Bekijk hier de informatieve film over de vangst en verwerking van de nieuwe haring

Haring is een vis met een rijke historie. Het is al eeuwenlang een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse vissector. De haringvangst heeft zelfs tot een aantal oorlogen met Engeland geleid. Ook tegenwoordig is haring één van de belangrijkste producten in de viswinkel. Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd (half mei tot juli) gevangen. Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd. Haring die later in het jaar wordt gevangen wordt vaak verwerkt tot rolmops, gerookte haring of geëxporteerd. Na vangst gaat de haring gekaakt en gepekeld de diepvries in. Dit invriezen is bij wet verplicht. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door kan genieten van Nieuwe Haring. De haring die later wordt gegeten, kan door het uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis zelfs nog iets voller van smaak zijn.

Start Haringseizoen
Het haringseizoen start elk jaar begin juni met de traditionele veiling van het eerste vaatje Nieuwe Haring. Vanaf dan is de Nieuwe Haring overal te koop en worden op tal van plaatsen haringparty’s georganiseerd. De startdatum wordt meestal rond eind november bekend gemaakt.

Maatjesharing
Er bestaat nogal wat verwarring over de term Nieuwe Haring en maatjesharing. Volgens de Warenwet mag haring ‘Nieuwe Haring’ genoemd worden vanaf de start van het seizoen in juni tot en met 30 september. Daarna moet deze haring officieel maatjesharing genoemd worden. Deze naam komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’ omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden ‘maagdelijke’ en ‘haring’ zijn verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’. In het najaar spreken we dus van ‘maatjes’. Maatjesharing is dezelfde haring als de Nieuwe Haring, met hetzelfde vetgehalte en door de toepassing van de moderne, snelle vriestechniek van dezelfde kwaliteit als de eerste Nieuwe Haring van het seizoen. Haring is dus het hele jaar rond lekker en gezond!

Rijk aan omega 3
Haring is een ‘vette vis’, boordevol omega 3. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega 3 vetten is 450 mg. Door het eten van 2 haringen per week krijg je voldoende omega 3 binnen.

Verkrijgbaarheid
Haring is het hele jaar door goed verkrijgbaar. Dit komt omdat haring direct na de vangst gekaakt en ingevroren wordt. De start van het nieuwe haringseizoen vindt meestal begin juni plaats, dit jaar op woensdag 14 juni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top