Zeeuwse mosselen kunnen altijd

Mosselen:

een (h)eerlijke, zilte lekkernij uit Zeeland. Vol trots gevangen.

Zo uit het water, de pan in en op het bord.

Mosselen eten

Mosselen kun je met een vork of met je handen eten. Gebruik de eerste lege schelp als klemvork om de volgende mossel uit de schelp te halen.

Fabel van ‘r’ in de maand

Een hardnekkige fabel die al jaren de ronde doet, maar inmiddels ook al lang achterhaald, is die van de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’. Dit had alles met transport te maken. Sinds er goed, gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn Zeeuwse mosselen gedurende het jaar van juli tot april verkrijgbaar. Van half april tot juli is de Zeeuwse mossel niet geschikt voor consumptie omwille van het voortplantingsproces. In juni zit er veel voedsel in het zeewater zodat de mossel zich weer lekker rond kan eten. Om in de ‘stille’ maanden toch aan de vraag te kunnen voldoen wordt er gebruik gemaakt van importmosselen uit Ierland en Denemarken.

Dichte mosselen

Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten. Deze mosselen hebben een sterkere sluitspier, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Open dichte mosselen voorzichtig met een mesje. Meestal bevatten deze mosselen prima vlees, maar heel af en toe gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand.

Witte of oranje mossel

Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje. Net als bij mensen heeft het te maken met genetische verschillen. De ene heeft wat meer pigment dan de ander.

Lekker gezond

Mosselen zijn rijk aan eiwitten en zitten boordevol mineralen en vitaminen. In vergelijking met vlees, zijn mosselen rijker aan ijzer, fosfor en vitamine B. En dat met maar 25 procent van de calorische waarde. Een gezonde keuze dus!

Een pareltje

Net zoals bij oesters groeit er in een mossel soms een pareltje. Zo’n klein, donker pareltje groeit uit een korreltje zand dat in de mossel is beland. De mossel beschouwt het korreltje als indringer en bedekt hem met parelmoer.

Bodem- of hangcultuurmosselen

Hangcultuurmosselen worden gekweekt in de Oosterschelde in Zeeland. Ze leven niet op de bodem, maar hangen in netten. Ze krijgen meer zonlicht dan bodemmosselen, waardoor ze sneller groeien en hun schelp dunner is. Hangcultuurmosselen zijn daarom vaak eerder in het seizoen geschikt voor consumptie dan bodemcultuurmosselen. In juli start het seizoen van de klassieke Zeeuwse mosselen van bodemcultuur. Wat smaakt betreft is er geen verschil tussen bodem- en hangcultuurmosselen.

zwarthoedviswinkel-mosselenMosselkwekers zijn innovatief. De nieuwste techniek is de mosselzaadinvanginstallatie (MZI). Hier groeit het mosselzaad aan lijnen of netten onder drijvers voor de kust. Dé methode voor de toekomst die zorgt voor schone, zandvrije mosselen, vol smaak!

 

Allergie

Sommige mensen zijn overgevoelig voor mosselen. Het eten van mosselen kan bij deze mensen leiden tot onder andere huidirritatie en misselijkheid. Dat komt door de hoeveelheid aan eiwit in mosselen. Met name bij het begin van het seizoen is het eiwitgehalte erg hoog. Het percentage van deze mosseleiwitten loopt in de maanden met de ′r′ iets terug. Wanneer de genoemde symptonen zich openbaren, kan het drinken van een glas melk vaak verlichting brengen.

 

mosselen-2016

Bron:Mosselweek

Top